четвъртък, 1 ноември 2012 г.




Може да се нарече още рационално, оптимално, балансирано, но най-правилно е да се нарича здравословно. То спомага за поддържане на нормална телесна маса, висока работоспособност, повишава съпротивителните сили спрямо неблагоприятните фактори на средата, поддържа постоянството на хомеостазата на организма, води до добро самочувствие. За да е здравословно едно хранене, то трябва да отговаря на определени изисквания:
         хапчета за отслабване
Храната да задоволява ежедневните енергийни нужди. При своята дейност организмът непрекъснато изразходва енергия, която си набавя от хранителните продукти. Важно е да се доставя толкова енергия, колкото се изразходва. При децата енергийната стойност на храната трябва да бъде по-висока, отколкото дневния разход на енергия, за да се осигури нормалният растеж и развитие. Тя зависи също от телесното тегло и от извършваните дейности

Храната да доставя всички вещества, необходими за съществуването на организма. За съжаление, нито един хранителен продукт не ги съдържа. Затова трябва да се храним разнообразно. Необходимо е да се консумират: плодове, зеленчуци, хляб, други житни продукти (ориз, овесени ядки, царевица), варива (фасул, леща, грах, соя), мляко и млечни продукти, риба, месо. Само така може да си набавяме достатъчно количество белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини. Едно ядене да не се предлага повече от два пъти седмично.
                    
Ежедневно да се приемат плодове и зеленчуци в сурово състояние. Това е необходимо, за да могат да се осигурят оптимални количества витамини, тъй като голяма част от тях се разрушават при термична  обработка, а човешкият организъм не може да ги натрупва в резерв. Особено това важи за витамин С.

Консумацията на плодове се осъществява в отделно хранене или поне 30 минути преди основното ядене. Ако приемаме плодовете по време или след основното хранене, то те престояват в храносмилателния тракт от 2 до 6 часа и са подложени на въздействието на гнилостни микроорганизми, които унищожават ценните им съставки.
  хапчета за отслабване
Технологичната обработка на храната да отговаря на изискванията. За запазване на витамините, зеленчуците подходящи за консумация в суров вид, да се поставят последни в яденето, да се режат на едри парчета, супите да се подкиселяват. Да се избягва пърженето. Нагряването на мазнините над 280–320о С води до тяхното разграждане. Получава се веществото акролеин, което придава парлив и апетитен вкус на храната, но дразни лигавиците на храносмилателните органи.

Да се спазва правилен режим на хранене. Храната да се приема винаги в едно и също време. Това спомага за доброто отделяне на храносмилателни сокове. Храната трябва да бъде правилно разпределена по енергийна стойност, количествен и качествен състав на отделните приеми. Например при четирикратно хранене – 25% от енергийния състав на закуска, 35% – на обяд, 15% – на следобедна закуска и 25% – на вечеря.

Да се използват висококачествени продукти, несъдържащи вредни за здравето примеси и добавки. Храната от животински произход да не съдържа антибиотици, хормони и биостимулатири, а тази от растителен произход – пестицити и торове богати на нитрити и нитрати.

Да се осигурява висока смилаемост и усвояемост на храната, като тя  се поднася в естетически вид, с добър аромат и подходяща температура. Да се приучват децата да дъвчат добре всяка хапка.източник:zdrave.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар